IBM gebruikt pijlers om klantgedrag te peilen

24 juni 2016 IBM gebruikt pijlers om klantgedrag te peilen

Data als context

Ieder zichzelf respecterend bedrijf is online en bezig met digitalisering. Dat de toekomst online is, is allang geen geheim meer. Volgens directeur Ronald Velten van IBM is er op digitaal vlak veel meer mogelijk dan je denkt. Nieuwe technieken en mogelijkheden zorgen ervoor dat jij als ondernemer beter kunt inspelen op de behoeftes en verwachtingen van de moderne klant.

 


Ronald is verantwoordelijk voor de business-, marketing- en strategieplanning van de  Europese tak van IBM. Hij richt zich vooral op alle mogelijkheden die de digitale toekomst in petto heeft. “Het gaat niet zozeer over digitale marketing, maar over de manier waarop je marketing in de digitale wereld toepast en wat de impact daarvan is,” stelt Ronald.  

“Klanten eisen een meer persoonlijke aanpak. Het is mogelijk om je moderne marketingmethode steeds persoonlijker in te steken. Om dat te doen, is er wel een omslag in denken nodig. De marketeer moet zijn denkpatroon aanpassen.”

 

persoonlijk-1.jpg

Klanten eisen een steeds persoonlijkere aanpak. Door moderne marketing methode is dit mogelijk.


Bij IBM richt de marketingafdeling zich op vier pijlers. De eerste pijler is standaardisatie. IBM heeft vestigingen in 164 landen en Roland is verantwoordelijk voor 49 landen. “Deze landen verschillen enorm van elkaar op het vlak van kennis en vaardigheden. Daarom zet IBM in op standaardisatie,” verduidelijkt Roland. Het is de bedoeling dat de commerce omgeving en measurements hetzelfde ingericht zijn in alle landen. 

De tweede pijler is search engine optimisation. Dit begrip is voor alle landen in principe hetzelfde. Dit hoeft dus niet voor alle 164 landen afzonderlijk te gebeuren. Daarom zijn sommige processen gecentraliseerd en spelen zij zich nu af op één locatie.

search-engine-optimization-586422_960_720

Search engine optimisation is gecentraliseerd en speelt zich af op één locatie.


Voor de derde pijler is samenwerken met de beste partijen uit de markt het doel. Dat gebeurt dus al, stelt Ronald: “Zo werken we nauw samen met Ogilvy en SY partners. Zij staan ons bij op het gebied van strategie en het digitale aspect.”


De laatste pijler is datadriveness inbrengen. Ronald beschrijft dit als het “omdraaien van de database.” Traditioneel gezien is een database ingericht op bedrijfsniveau. Een grote slag die IBM daarin maakte, is het voorop stellen van de personen achter de bedrijven.

Je maakt dingen niet aan op bedrijfsniveau, maar op persoonsniveau.


Daarbij spelen het gedrag en het netwerk van de persoon achter het bedrijf een grote rol. Het idee hierachter is dat mensen zich op een bepaalde manier gedragen en bepaalde ideeën hebben over jouw organisatie. Als deze mensen naar een ander bedrijf gaan, nemen ze hun eigen ideeën mee. “Deze pijler gaat over het targetten van individuen en het in kaart krijgen van hun voorkeuren en gedrag,” stelt de directeur.


Met deze pijlers en het huidige beleid, probeert IBM mee te gaan in de trends die zich afspelen binnen het digitale gebied. Ronald geeft aan dat het bedrijf zich hierbij vooral focust op cognitieve marketing: het begrijpen van de context waarin mensen opereren. 

“We zijn zeker nog niet op het eindpunt waar we willen zijn. We begrijpen wie onze klanten zijn, wat ze gedaan hebben en door wie ze zich laten beïnvloeden. Maar wat onze klanten op dit moment daadwerkelijk doen, daar zijn we nog ver weg van,” stelt Ronald.


Eindpunt

IBM doet hard zijn best om hun klanten volledig te begrijpen, maar zijn nog niet op het punt waar ze willen zijn. 


Klanten zijn vandaag de dag zo goed geïnformeerd dat het voor ondernemingen steeds belangrijker wordt om zich  te differentiëren. Zo’n 92 procent van alle koopbeslissingen is digitaal beïnvloed en 7 procent van die digitale reis vindt
off domain plaats. Dat laatste wil zeggen dat 7 procent zonder interactie met grote merken plaatsvindt. Voor marketeers is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in deze data, zodat je die informatie gericht kunt inzetten. 


Het probleem is dat er zoveel data is dat marketeers het overzicht kwijtraken. Niet alleen de mens kan die informatievloedgolf amper aan, want traditionele systemen zijn er ook niet op gebouwd. Volgens Ronald is een drive nodig van cognitieve marketing:

 

“Je moet systemen creëren die in staat zijn om de context waarin mensen opereren, mee te nemen in hun data en daarin verbanden leggen.

 


Als je beschikking hebt over deze data, kun je je marketing veel persoonlijker inrichten en beter inspelen op de wensen van jouw potentiële klant.”


Door: Stephanie Kester

Een evenement van

Webs

Partners #DFB2B 2016

Partners